In de winter gaat de klok een uur voor- ehh, achteruit. Hoe zat het ook al weer met die wintertijd 2015? En waarom doen we het eigenlijk? Voor heel veel mensen werkt het verschil tussen zomer- en wintertijd verwarrend. Handig dus dat we je in dit blog precies uitleggen wat en waarom wintertijd er is. Enne, de klok gaat dus achteruit! Had jij het goed geraden?
Waarom is er eigenlijk wintertijd en zomertijd?
Van 1916 tot 1945 was er ook zomertijd, maar pas in 1977 is de tijdschakeling weer ingevoerd. De belangrijkste reden was en is nog steeds de energiebesparing. Door de klok een uur achteruit te zetten wordt het later licht en dus ook later donker. Hierdoor kunnen 's avonds de lampen later aan. Niemand heeft ooit kunnen bewijzen dat het verschil in tijd echt energie bespaart, maar we kunnen wel zeven maanden lang genieten van extra lange zomerdagen!
De klok gaat achteruit + handige ezelsbruggetje
In het laatste weekend van oktober, in de nacht van zaterdag op zondag (24/25) worden de klokken om 3.00 uur 's nachts naar 2.00 uur verzet. Dan is het dus officieel wintertijd 2015! Ben jij ook altijd in de war wanneer de klok vooruit en wanneer hij achteruit gezet moet worden? Voor de wintertijd is het dit handige ezelsbruggetje: “Als het weer achteruit gaat, gaat de klok achteruit.” Je kunt ook denken aan de winterslaap (een uur langer slapen) of het Engelse gezegde "Spring Ahead, Fall Back".
Is het nou 's ochtends eerder of later licht?
Bij overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur 's ochtends licht worden. Niet zo handig dus voor ons ochtendhumeur... Gelukkig zijn er ook voordelen te noemen aan de winter. 's Ochtends opstarten met een grote mok (herfst-)thee bijvoorbeeld of 's avonds heerlijk een paar uurtjes Netflix kijken.
Slaap lekker vanavond!

