ONTVANG 20,00% CASHCOINS ONTVANG 20,00% CASHCOINS
Meld je aan en ontvang direct 1,00
Help
De hoogte van het eigen risico stijgt in 2016
19/11/2015

Het verplichte eigen risico van je zorgverzekering gaat in 2016 met €10 omhoog. Het stijgt hiermee naar 385 euro verplicht eigen risico. De verhoging roept veel reacties op. Vooral chronisch zieken, ouderen en mensen met een laag inkomen zijn verontwaardigd dat het eigen risico dit jaar wéér stijgt.

Eigen risico zorgverzekering 2016
Sinds de invoering in 2008 is het eigen risico namelijk al met 150% gestegen. In 2006 en 2007 kregen verzekerden nog geld terug als zij geen gebruik maakten van zorg, de no-claim kon oplopen tot 255 euro. In 2008 werd het eigen risico ingevoerd waardoor Nederlanders de eerste 150 euro aan zorgkosten zelf moesten betalen. Volgend jaar wordt dat dus de eerste 385 euro.

Boze reacties
Op Facebook zijn de eerste verontwaardigde reacties al te lezen. "We betalen steeds meer en steeds minder wordt vergoed. Ik snap er echt helemaal niets van", zo reageert iemand. Iemand anders durft haast niet meer naar een dokter toe vanwege de hoge kosten. Daarnaast reageren vooral mensen met een uitkering of in de bijstand en chronisch zieken boos: "Het eigen risico is makkelijk te doen voor modaal, maar veel te veel voor mensen op bijstandsniveau."

Zet je verplicht eigen risico op een spaarrekening!
Er wordt aangeraden om de hoogte van het verplicht eigen risico bij elkaar te sparen en op een aparte rekening te zetten, zodat je niet in de financiële problemen komt wanneer je onverwachts toch zorgkosten moet betalen. Natuurlijk is dat niet voor iedereen haalbaar. Juist daarom is het erg nadelig dat het eigen risico elk jaar weer stijgt.

Vrijwillig eigen risico
Hoewel het bedrag dus flink is gestegen, neemt ook het aantal mensen toe dat het eigen risico vrijwillig verhoogt. Op het moment dat je gezond bent de eventuele kosten van het eigen risico kan dragen kun je je vrijwillig risico verhogen. Doordat het bedrag hoger is gaat je maandpremie omlaag. Het eigen risico kan maximaal met 500 euro verhoogd worden.

De definitieve zorgverzekeringspremies voor 2016 zijn 19 november bekend gemaakt. Meer informatie volgt snel. Bekijk alle zorgverzekeraars via NuCash hier!

   
Close
1,22% CashCoins
25% korting op alle koffie van Illy bij Koffievoordeel
Code:ILLY25
ONTVANG 20,00% CASHCOINS ONTVANG 20,00% CASHCOINS
visit register click click